Varianter av modellflygplan

5a3016e6ce3ae490635c93dcab8d26deMänniskor i alla åldrar har modellflygplan som sin hobby. Det finns en del olika slags modellflygplan, allt från de väldigt enkla modellflygen helt i trä och utan propeller till de relativt nykomna drönarna.

Tre vanligaste modellflygplanen

Friflyg är en enkel variant av modellflygplan. Dessa tillverkas helt och hållet utan en styrmekanism vilket innebär att piloten inte kan påverka flygningen, precis som namnet indikerar. Målet med friflyg är att modellplanet ska flyga så länge som möjligt. Det kan tillverkas med eller utan propeller och man kan skicka upp planet med bl.a. gummimotor, förbränningsmotor eller lina.

Linflyg är en typ av modellflyg där piloten kan påverka och styra flygningen. Det görs med hjälp av linor som går in i de inre vingspetsarna på planet och som sedan är kopplade till ett litet redskap som styr modellflygplanets höjdroder.

Radioflyg är en väldigt populär variant av modellflygplan. Styrningen sker genom ett radiosystem där man med en radiosändare skickar ut signaler till en mottagare, som i sin tur skickar ut små elektriska impulser till eldrivna mekanismer kallade servon. Dessa påverkar flygmodellens riktning och flyghöjd.

Det finns en nyare variant av radiostyrda plan, vilket är lättviktsplan som istället för servon är utrustade med två eller fler motorer och det är hastigheten på dessa motorer som avgör flygriktning och höjd. I takt med att tekniken utvecklas och blir bättre blir det även vanligare med eldrivna motorer istället för motorer drivna av metanol eller bensin.

Flera typer av modellflygplan

Ovan nämnda var de tre vanligare kategorierna för modellflygplan, men det finns fler. Nästa steg för de som växt ur nybörjarstadiet är ofta konstflyg, där man utför mer utmanande manövrar som looping, roll, spinn och stall turn.

En annan variant är skalaflyg där man bygger skalenliga modeller så exakt som möjligt av ett riktigt flygplan, flygmodellen ska även flyga så verklighetstroget som möjligt. Skalaflyg kan vara friflygande, linstyrda eller radiostyrda.