FVP och sunt förnuft

_bd___pcb126Då var det dags då; du har all utrustning, redo och humöret är på topp. Vädret är det absolut bästa på flera veckor, läsken ligger på kylning, polarna är beredda att möta upp dig – och du är så redo att köra! Men det allra viktigaste du bör komma ihåg att ta med dig är inte alla prylar – utan ditt sunda förnuft.

När man ger sig iväg för att utöva sin hobby, på till exempel modellflygfält, så kan det nämligen vara viktigt att ha några saker i åtanke. Det första, och kanske även det viktigaste, är ganska givet: att visa hänsyn. Det är nämligen bra att tänka på att en drönare låter och därför kan störa andra människor. Var noga med att flyga där du inte stör någon, och sprid följdaktligen bara fotografier och filmer där de som gett sitt samtycke och tillstånd är med.

Ha roligt när du är ute och flyger, men kanske inte riktigt så roligt så du glömmer bort att ha koll på din drönare! För att inte vara en fara för andra på marken, och för att försöka undvika annan eventuell flygfart så bör du inte flyga längre bort än 500 meter från dig. Gällande höjd så räknar man med en maxhöjd på 120 meter. Dessa regler gäller även för modellflyg, och finns att läsa mer om på Transportstyrelsens hemsida.

För att lite extra poängtera det här med att inte vara en fara för andra, så är en bra huvudregel att aldrig någonsin flyga över folkmassor, på till exempel festivaler eller på torg. Även om det kan vara en häftig grej att till exempel se en konsert eller ett idrottsevenemang från luften, så är riskerna att någon skulle råka illa ut inte värt själva nöjet i sig. Du har alltid ansvaret över din drönare och dess framfart.