Drönare och modellflyg som kräver tillstånd

mainfaaAtt flyga modellflyg eller drönare är en hobby som personer i alla åldrar utövar. Det finns flygförbund för modellflygning och det anordnas även tävlingar och event för de olika typer som finns. Det är viktigt att ha koll på vilka typer och vilka platser som kräver tillstånd och om det finns några speciella regler man måste anpassa sig efter.

Tillstånd och regler för modellflyg

För den som vill bege sig ut för att flyga med sitt modellflyg på mark som man själv inte äger, bör man be om tillstånd innan man sätter igång. Transportstyrelsen skriver att man inte gärna ska flyga högre än 120 meter eller längre än 500 meter, med anledning att piloten tydligt ska kunna se sitt flyg och enkelt kunna styra det.

Innan man flyger måste man veta vilket luftrum man befinner sig i. Ju närmare man kommer en flygplats desto lägre höjd får planet hålla. Luftrummet i flygplatsens närområde är kontrollerat ner till marknivå. Var kontrollzoner finns kan man enkelt hitta på internet.

Är det så att flygklubben ligger inom en kontrollzon eller om man vill starta upp en ska man först kontakta den lokala flygplatsen och komma överens om ett avtal med ACR-Sweden eller LFV, beroende på vilken organisation flygplatsen tillhör.

Tillstånd och regler för drönare

För drönare gäller ovanstående regler och tillstånd, men det finns lite mer att tänka på. Det krävs särskilda tillstånd om man med sin drönare ska flyga så långt att den är utom synhåll, om man flyger på uppdrag av någon eller tjänar pengar, restrikstionsområden som fängelser och nationalparker. Man bör även tänka på att ljudet från drönaren kan störa folk och man ska aldrig flyga över stora folkmassor eller i närheten av djur.

När det kommer till drönare med fastmonterade kameror, blev det nyligen (oktober 2016) förbjudet att fotografera eller filma med drönare förutsatt att syftet inte är för att förhindra, eller avslöja brott samt att förebygga olyckor och även med detta som syfte måste man först ansöka om tillstånd.